Świeżo palona kawa najsmaczniejsza

Każdy kto chociaż raz wypił kawę przygotowaną ze świeżo mielonych ziaren dobrze wie, że ta z supermarketu nie jest w stanie dorównać temu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi. Nic więc dziwnego, że smakosze kawy nie wyobrażają sobie wypicia kawowego napoju przygotowanego z palonych i świeżo zmielonych ziaren. Dlaczego różnica jest tak ogromna?

Świeżo palona kawa najsmaczniejsza

Po wypaleniu ziaren należy poczekać kilka dni, aby mogły one osiągnąć pełnię aromatu. Najlepiej jest kupować kawę ziarnistą, jeśli chcemy cieszyć się cudownym aromatem i smakiem podczas każdego zaparzenia. Dlaczego? Otóż po zmieleniu ziaren kawowca, w przeciągu kilku godzin aromat w dużym stopniu ucieka, dlatego też kawy mielone w niczym nie przypominają tej prawdziwej. Można ją otrzymać wyłącznie z ziaren, które zostały prawidłowo wypalone i zmielone bezpośrednio przed zaparzeniem. Ponadto kawa ziarnista powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że nawet wówczas ziarna kawy utrzymują świeżość tylko przez okres około trzech tygodni. Z kolei kawy mielone, pod naporem których uginają się sklepowe półki, zalegają przez długi czas w magazynach, a następnie przez kolejne miesiące na sklepie. Tak więc nawet jeśli zdecydujemy się na zakup dwa czy trzy razy drożej kawy z supermarketu, jej jakość nadal nijak będzie się miała do kawy ze świeżo palonych ziaren. W związku z tym najlepszym sposobem będzie kupowanie kawy od sprzedawców palących ziarna w niewielkich ilościach i wysyłających je od razu do klientów. Wówczas zyskujemy gwarancję otrzymania produktu świeżego i najlepszego w smaku.

Jak właściwie przechowywać kawę?

W przypadku zakupu kawy ziarnistej bardzo ważne jest to, aby właściwie ją przechowywać. Dzięki temu możliwe jest zachowanie jak najdłużej unikalnego aromatu ziaren. Zaleca się ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zamiast przesypywać ją do innego opakowania, lepiej zostawić ją w tym, w którym została kupiona. Najlepszym miejscem będzie to, gdzie jest sucho i chłodno. Ziarna kawy należy chronić także od promieniowania słonecznego. Jeśli natomiast kupiliśmy większą ilość kawy czy też planujemy przechowywać ją przez dłuższy czas, to warto ją umieścić w szczelnie zamkniętym opakowaniu w zamrażalniku. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie znalazła się ona przypadkiem obok mięsa, ryby czy tez innej rzeczy o intensywnym zapachu. Gdy pojawia się ochota na kawę, to należy wyciągnąć ją z zamrażalnika na pół godziny przed mieleniem. W przypadku rozmrożenia w całości kawy nie wkładamy jej już z powrotem do zamrażalnika, ale przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Skąd ten intensywny i piękny zapach oraz niepowtarzalny smak?

Niepowtarzalny aromat świeżo palonej kawy wynika z obecności olejków eterycznych, które uwalniają się na sutek działania wysokiej temperatury. Olejki te nadają także kawie charakterystyczny smak. Dzięki obróbce termicznej ziarna zyskują około trzydziestu razy więcej związków aromatyczno-zapachowych. Na prawdziwą eksplozję smaku można jednak liczyć dopiero po kilku czy kilkunastu dniach od wypalenia ziaren, czyli po odparowaniu dwutlenku węgla.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na swiezopalona.pl

Podobne wpisy

Dodaj komentarz